W Polsce od lat najpopularniejszymi olejami jest słonecznikowy i rzepakowy. Co prawda większość naszych rodaków zaczyna używać innych – na przykład oliwy z oliwek, ale tylko nieliczni znają właściwości poszczególnych olejów.

Najlepsze to te tłoczono na zimno i nieratyfikowane. Oleje dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Ponadto w olejach są przeciwutleniacze, które zapobiegają procesom starzenia. Cudownym olejem, który możesz wykorzystać nie tylko w kuchni jest olej kokosowy, który ma stałą konsystencję, a dopiero pod wpływem temperatury zamienia się w płyn.

Możesz na nim smażyć, dodawać go do sałatek, a nawet stosować na włosy i skórę – rewelacyjnie nawilża. Olej sezamowy jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej (jest często bazą sosów do sałatek).

Działa rozgrzewająco i oczyszczająco, obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ kostny i stawy. Cudownym olejem jest również ten z pestek winogron – jest źródłem kwasu linolowego oraz witaminy E.

Ponadto obniża poziom złego cholesterolu.

Dominik
News Reporter
Student fizyki, ponadto pracuje jako fotograf, czym łączy swoje dwie wielkie pasje. Lubi wieczorami obejrzeć film, w szczególności komedie.