Miód

Naturalny produkt spożywczy i naturalny lek – taki właśnie jest miód. Oczywiście, mowa tylko o tym prawdziwym, który jest cennym darem pszczół, poddawanym przed oddaniem do sprzedaży odpowiednim procesom standaryzacji.

Nie da się jednak ukryć, że przemysł spożywczy odnotowuje w przypadku tego produktu znaczną ilość prób zafałszowań. Możemy wyróżnić różne odmiany miodów, takie jak na przykład odmiana rzepakowa, gryczana, akacjowa, lipowa, czy spadziowa.

https://exeller.be/kategoria-produktu/ekstrakty-roslinne/

Każda z nich ma swoje specyficzne właściwości, a także jest naturalnym i z pewnością zdrowszym od zwykłego cukru środkiem słodzącym. Miód odznacza się znaczną słodkością oraz zmienną konsystencją w zależności od czasu, jaki minął od jego otrzymania – wraz z upływem czasu miód od płynnej postaci ulega krystalizacji i przybiera stałą postać.

Warto pamiętać, że ten naturalny produkt spożywczy wykazuje pożądane działanie profilaktyczne oraz lecznicze, tylko wtedy, kiedy odpowiednio się z nim obchodzimy. Na przykład, wszelkie pożądane właściwości są wytracane przy jego podgrzaniu do zbyt wysokiej temperatury.

Dominik
News Reporter
Student fizyki, ponadto pracuje jako fotograf, czym łączy swoje dwie wielkie pasje. Lubi wieczorami obejrzeć film, w szczególności komedie.